Karta menu
PRZEKĄSKI / STARTERS
Tatar z polskiej wołowiny z piklami, żółtkiem przepiórczym i majonezem anchois 49,00 zł
Beef tartare, egg yolk, pickles, anchovy mayonaisse
Kiszony matjas z karmelizowaną gruszką, kwaśną śmietaną, oliwą koperkową i pudrem z żulika 29,00 zł
Pickled herring with caramelized pear, sour cream, dill oil and powder with „żulik” (type of sweet bread”)
Matjas na pierniku z karmelizowanymi w miodzie orzechami włoskim i rodzynkami 29,00 zł
Herring on gingerbread with honey caramelized walnut and raisins
Krewetki w maślanym sosie z curry, limonką, natką pietruszki i chilli / 8 szt 54,00 zł
Shrimps with butter sauce with curry, lime, parsley and chili
Pasztet z cielęciny z borowikami, sos tatarski, pikle 26,00 zł
Veal pate with boletus, tartare sauce, pickles
ZUPY/ SOUP
Tradycyjna łódzka zalewajka 23,00 zł
White potato regional soup with sausage
Kołduny z wołowiną w rosole z kaczki 26,00 zł
Dumplings with beef in broth with duck
Barszcz czerwony z uszkami gęsiną 26,00 zł
Red borscht with dumplings with goose
Czarnina z łazankami 26,00 zł
Blood soup with noodles
DANIA GŁÓWNE / MAIN DISHES
Pół kaczki pieczonej, babka ziemniaczana, glaurowane buraczki, mus z moreli 76,00 zł
Half a roasted duck, potato cake, glazed beetroot, apricot mousse
Knedle ze śliwkami z wolnoduszoną wołowiną w sosie, zasmażana słodka kapusta 76,00 zł
Dumplings with plum with slow-cooked beef and sweet cabbage
Filet z sandacza, kremowe puree ziemniaczane, ragu z warzyw 69,00 zł
Zander, creamy mashed potatoes, vegetable ragu
Pieczone żeberko karmelizowane w miodzie z suszonymi śliwkami i czerwonym pieprzem, prażok z kwaśną kapustą 59,00 zł
Roasted rib caramelized in honey with dried plums and red pepper, regional potato with sour cabbage
Pierś kurczaka zagrodowego zarumieniona na maśle, kremowe puree ziemniaczane, sos z borowikami 59,00 zł
Butter friedd chicken breast, creamy mashed potatoes, boletus sauce
PIEROGI, KLUSKI / DUMPLINGS
Uszka z polskimi rakami i trocią w maślanym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 46,00 zł
Dumplings with crayfish and trout in a butter sauce with cherry tomatoes with spinach
Pierogi z szarpanym mięsem z kaczki, mus z buraka, rukola, szalotka 46,00 zł
Dumplings with pulled duck meat, beetroot mousse, shallots
DESERY / DESSERT
Sernik baskijski na konfiturze wiśniowej 22,00 zł
Creamy cheesecake with cherry jam
Tartoletka z malinami z kremem velvet 24,00 zł
Tartlet with rapsberry, velvet cream
Lody śmietankowe z oliwą dyniową i pieczonymi płatkami migdałów 24,00 zł
Cream ice cream with pumpkin oil and roasted almond flakes
HERBATY I KAWY / TEA AND COFFEE
Herbata czarna/ owocowa /Black or fruit tea 350 ml 12,00 zł
Herbata earl grey 350 ml 12,00 zł
Herbata zielona z imbirem i cytryną /Green tea with lemon and ginger 350 ml 13,00 zł
Kawa czarna / Black coffee 10,00 zł
Kawa biała / White coffee 11,00 zł
Cappuccino / Latte 13,00 zł
Espresso 10,00 zł
Podwójne espresso / Double espresso 12,00 zł
NAPOJE ZIMNE / COLD DRINKS
Kompot / Compote 0,3l / 1l 9,00 zł / 28,00 zł
Kwas chlebowy / Kvas 0,3l/ 1l 9,00 zł / 26,00 zł
Lemoniada / Lemonade 0,3l/ 0,75l 14,00 zł / 38,00 zł
Woda Kropla Beskidu/Delice 0,33l / 0,75l 9,00 zł / 14,00 zł
Coca-cola, Coca-cola zero 0,25l 11,00 zł
Sprite, Fanta 0,25l 11,00 zł
Kinley Tonic Water, Kinley Bitter Lemon 0,25l 11,00 zł
Fuzetea 0,25l 11,00 zł
Soki cappy / Cappy juice 0,25l 11,00 zł
Sok karafka / Juice carafe 1l 26,00 zł
PIWNICA ŁÓDZKA
Restauracja, w której na nowo odkrywamy smaki i uroki
kuchni polskiej jak i regionu łódzkiego.
Do stolików 5 osobowych i większych doliczamy 10 % serwisu.
Informujemy, że do produkcji potraw używane są produkty mogące wywołać reakcje alergiczne:
orzechy, jaja, skorupiaki, mleko, gluten, alkohol oraz inne mniej uczulające produkty.
W celu uniknięcia reakcji alergicznej prosimy o poinformowanie obsługi o swoich alergiach.
The restaurant, which rediscover the flavors and delights
of Polish cuisine and the Lodz region.
For tables of 5 persons and bigger charge 10% service.
Please be advised that the production of food products are handled may cause allergic reactions:
nuts, eggs, shellfish, milk, gluten, alcohol and other less sensitizing products.
In order to avoid an allergic reaction, please inform the waiter
about their allergies.
42 207 33 30 ; 692 022 972 ; 508 477 650
e-mail.
www.restauracja-piwnicalodzka.pl